چرا عمر باتری خودرو کاهش میابد؟
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد وقتی که میخواهید ماشینتان را روشن کنید هرچه استارت میزنید ماشین روشن نمیشود
چرا عمر باتریِ خودرو کاهش مییابد؟
شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد وقتی که میخواهید ماشینتان را روشن کنید هرچه استارت میزنید ماشین روشن نمیشود و هرچه سوئیچ را میچرخانید هیچ نشانهای از تلاش موتور برای روشن شدن حس نمیکنید. از آنجائیکه یکی از علائم خرابی باتری این است که هنگام استارت زدن، باتری نتواند استارت را بهحرکت درآورد، پس اگر با مشکل استارتزدن مواجه شدید اولین چیزی که باید به سلامت آن شک کنید باتری ماشین است.
در صورت خرابی باتری تنها راهحل برای روشن کردن مجدد خودرو باتری به باتری کردن است. اگرچه این راهکار موقتی است و باید در اولین فرصت باتری معیوب را تعویض کنید. بهطور تقریبی عمر مفید یک باتری در حالت نرمال 1.5 سال که میتواند بسته به میزان کارکرد خودرو و یا شرایط آبوهوایی تغییر کند.
از آنجائیکه مشکل خرابی باتری یک مشکل شایع در خودروهاست، در این مطلب شما را با نشانههای خرابی باتری و دلایل کاهش عمر باتری آشنا میکنیم. با ما همراه باشید
نشانههای خرابی باتری
– شنیدن صدایی مانند کلیک هنگام روشن کردن ماشین و یا کم شدن نور چراغها از نشانههای ضعیف شدن باتری خودرو است.
در باتریهای اتمی چراغی بر روی بدنه باتری تعبیه شده است که معمولاً به رنگ فسفری است. زمانی که باتری نو است، رنگ این چراغ روشن و واضح است ولی به مرور که از توان باتری کم میشود و عمر باتری رو به پایان میرود چراغ تغییر رنگ میدهد
– برای تشخیص سلامت باتریهای تر باید میزان آب باتری را بررسی کنید. آب باتری در حالت نرمال باید ۱۰ تا ۱۵میلیمتر بالاتر از صفحات سربی باشد و درغیراینصورت نیاز به رسیدگی و شارژ دارد.
دلایل از کار افتادن یا کاهش عمر باتری
– یکی از عوامل موثر در خرابی زودهنگام باتری خودرو سولفاته شدن سر باتری ها می باشد. سولفاته شدن می تواند تا ۵۰ درصد در کاهش عمر باتری موثر باشد.
در واقع سولفاته شدن یک نوع واکنش مابین بخار و آب می باشد. در این صورت است که عملیات برق رسانی به قسمت های مختلف خودرو با اختلال مواجه می شود. در این صورت است که باتری کم کم ضعیف شده و در نهایت می میرد.
– سرما و گرمای زیاد برای باتری خودرو بهشدت مضر است. گرمای زیاد باعث آسیب رساندن به شبکهها و صفحات داخلی باتری میشود و رسانایی الکتریکی باتری را کاهش میدهد. در سرمای شدید نیز فشار وارد شده بر باتری هنگام استارتخوردنِ خودرو زیاد میشود. علت آن این است که در دمای پایین غلظت روغن موتور زیاد میشود و برای استارتخوردن و روشن شدن خودرو به آمپر با شدت جریان بیشتری نیاز است.به همین خاطر هرچقدر باتری کمتر در معرض گرما یا سرمای بیش از حد قرار بگیرد عمر بیشتری خواهد داشت.
– طی کردن مسافتهای کوتاه با خودرو و استارت زدنهای پیدرپی یکی دیگر از دلایل کاهش عمر باتری خودرو است. درواقع شما با این کار به باتری فرصت نمیدهید که دوباره شارژ شود. بنابراین سعی کنید هر چندوقت یکبار مسافتی طولانی را طی کنید و یا حداقل در فواصل کوتاه خودرو را خاموش نکنید.
– روشن نکردن خودرو برای مدت طولانی تأثیر بدی بر عمر باتری دارد. اگر از آن دسته افرادی هستید که برای مدت طولانی از خودرویتان استفاده نمی کنید و بیشتر ماههای سال خودرویتان در پارکینگ بلااستفاده میماند، نباید از خوابیدن باتری تعجب کنید. استفاده کم از خودرو باعث میشود باتری رفتهرفته دچار افت ولتاژ شود.
– برقدزدی یکی دیگر از شایعترین دلایل از کار افتادن باتری است. برقدزدی یک اصطلاح عامیانه و به این معنی است که یک وسیله در خودرو وجود دارد که وقتی خودرو خاموش است همچنان از انرژی باتری استفاده میکند. اگر این مشکل ادامه پیدا کند بهزودی باتری خودرو را از کار خواهد انداخت. برق دزدی بیشتر از قسمتهایی مانند قفل مرکزی، ضبط ماشین، دزدگیر و وایر شمعها اتفاق میافتد.
– اگر سیستم شارژ باتری خودرو به درستی کار نکند، یعنی اگر دینام و یا سیمکشی خودرو مشکل داشته باشد و یا بهدلیل فرسوده بودن، باتری توان شارژ شدن نداشته باشد این امکان وجود دارد که حتی در حین حرکت باتری خودرو از کار بیفتد.
– یکی بخشهایی که به از کار افتادن باتری در خودرو مربوط میشود دینام است. دینام در عملکرد باتری نقش مهمی دارد. دینام وظیفه شارژ باتری و تأمین برق مورد نیاز برای قسمتهای برقی مانند چراغها و سیستم صوتی را دارد و اگر این قطعه مشکل داشته باشد و نتواند بهخوبی وظیفهاش را انجام دهد بار اضافی بر روی باتری قرار میگیرد. این مسئله میتواند منجر به خالی شدن سریع باتری شود.
– اگر باتری خودروی شما قدیمی است و دیگر خوب شارژ نمیشود یا به دفعات با آن به مشکل خوردهاید، دیگر وقت آن رسیده که باتری را تعویض کنید.
– زمانی که خودرو را پارک میکنید و به سمت منزل میروید شاید فراموش کنید که چراغها را خاموش کنید. این موضوع میتواند منجر به خالی شدن باتری شود. البته در خودروهای جدید سیستمی برای قطع برق و خاموش شدن اجزا برقی خودرو وجود دارد تا از استفاده بیش از حد باتری و خالی شدن آن جلوگیری کند. یکسره شدن چراغ صندوق یا داشبورد نیز از دیگر دلایل خالی شدن باتری است.
حال که با دلایل کاهش عمر باتری آشنا شدید پیشنهاد میکنیم این نکات را همواره مدنظر قرار دهید تا باتری خودروی شما با مشکل مواجه نشود. اگر هم تاکنون این موارد را رعایت نمیکردید و و کارهایی از این قبیل برای شما تبدیل به عادت شده است و همواره مجبور میشدید پیش از اتمام عمر استاندار باتری، باتری خودرویِ خود را تعویض کنید، سعی کنید از این پس به این نکات مهم دقت داشته باشید تا عمر باتری خودروی شما افزایش پیدا کند.